Over voeding, frituren en snacks
De oer-Hollandse kroket staat in ons eigen land toch niet op nummer 1 als het gaat om de meest favoriete gefrituurde snack. Met stip op nummer 1 staat de frikandel. En dan het liefst de speciale; met curry, mayo en uitjes.
Nog niet zo lang geleden werd dit gedacht, maar is hard op weg naar het rijk der fabelen. Verzadigde vetten zouden voor problemen met hart- en bloedvaten zorgen. Maar steeds meer onderzoeken tonen aan dat de werkelijkheid stukken genuanceerder ligt.
‘Neem geen chocola of friet, daar krijg je puistjes van!’ Grote kans dat dit tegen jou als puber wel eens is gezegd. Dit is echt een fabel; er is helemaal geen relatie te vinden tussen het eten van friet of chocola (of mayonaise) en het krijgen van een slechte huid.
Dit valt onder de categorie feiten. Friet vervangt je partner dan misschien niet, maar het maakt je zeker wel gelukkig. Dit is gebleken uit Brits wetenschappelijk onderzoek.
Dit is echt een fabel. Friet en snacks op zichzelf maken jou niet dik. Het gaat erom hoeveel calorieën jij op een dag eet. Dik worden is het gevolg van meer calorieën binnenkrijgen dan er verbrand worden.
Wanneer je op de juiste manier frituurt is het tegendeel waar. Ook de kwaliteit en de versheid van het product speelt hierbij een rol. Dus wat ons betreft een fabel. Tijdens het frituren wordt friet of de snack zo heet dat het vocht een weg naar buiten zoekt. Het buitenste jasje schroeit dicht zodat er geen vet kan binnendringen.
Eind vorige eeuw een feit, nu een fabel. De frituurvetten die vroeger werden gebruikt bevatten te veel schadelijke transvetten.
In de strijd tegen transvet zijn veel professionele frituurders overgestapt op vloeibaar vet. Deze vetten bevatten bovendien minder verzadigde vetzuren dan de traditionele frituurvetten. Maar betekent dit dat elk vast vet per definitie ongezond is?
Dat ovenfriet gezonder is dan traditioneel bereidde friet is een fabel. Het feit dat iets gefrituurd wordt wil niet zeggen dat het daarmee ongezond wordt. Ovenfrieten leveren wel minder calorieën dan echte frieten. Vergeet niet: net als alle diepgevroren frieten zijn ook ovenfrieten al een keer voorgebakken!
Voor onze zuiderburen een feit, maar wat ons betreft een fabel. Dat friet lekker is en niets met ongezond voedsel te maken heeft zijn we het met de Belgen helemaal eens, maar naar de werkelijke herkomst van het frietje blijft het gissen. Zijn het de Spanjaarden, het volk dat de aardappel naar Europa haalde? Of misschien de Fransen?