Nog niet zo lang geleden werd dit gedacht, maar is hard op weg naar het rijk der fabelen. Verzadigde vetten zouden voor problemen met hart- en bloedvaten zorgen. Maar steeds meer onderzoeken tonen aan dat de werkelijkheid stukken genuanceerder ligt. Wetenschappers van Harvard analyseerden 21 studies naar de effecten van verzadigde vetten. Ze bevatten gegevens van maar liefst 315.000 mensen die voor een periode van 5 tot 23 jaar zijn gevolgd. De resultaten verrasten iedereen: er bleek geen enkel verband tussen de inname van verzadigd vet en hart- en vaatziekten.
Hoe zit dit? Er zijn veel verschillende verzadigde vetten, waarvan slechts een klein aantal ongezond blijken te zijn. De meerderheid heb je zelfs nodig. Deze vetzuren dragen bij aan de energiehuishouding, sterke botten en een gezonde lever-, hart-, en longfunctie. Ook een goede zenuwsignaalverwerking en een sterke weerstand heb je deels aan hen te danken. Bovendien behouden verzadigde vetten hun goede eigenschappen wanneer ze de frituurpan ingaan, in tegenstelling tot onverzadigde vetten.